sâmbătă, 1 martie 2014

Reţete culinare cu avocado


 

 În unele părţi ale lumii, avocado este mâncat, mai ales, ca un desert cum se petrece de exemplu în Brazilia, unde este amestecat cu lime (un tip de lămâie parfumată) şi zahăr brun. Mexicanii pe de altă parte folosesc fructul în nenumărate sosuri şi preparate fiindu-le neobişnuit să îl consume cu miere sau zahăr.
Avocado poate fi gătit în multe feluri, după gustul fiecăruia. Unele persoane preferă bucăţile de avocado în salate clasice de legume, sau de fructe,  altele preferă pasta de avocado. Cel mai simplu mod de a o realiza este amestecarea unui avocado bine copt şi pisat, cu ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, ustururoi sau ceapă şi condimente. De asemenea, se pot adăuga după preferinţe iaurt, smântână, brânză.

Guacamole (mâncare tradiţională mexicană)
Se amestecă în blender (sau cu furculiţa) pulpa de la un avocado, împreună cu o roşie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, sos Tabasco (sos preparat din ardei roşii iuţi şi oţet alb), sare, piper şi alte condimente măcinate fin: boia, oregano, chimen, cuişoare. Se ţine la rece circa o oră după care se serveşte cu lipii sau pâine prăjită.

Salată Yin Yang cu mango şi avocado
Tăiaţi un avocado în fâşii subţiri şi un mango în cubuleţe. Aşezaţi pe un platou, asezonând cu un praf de sare, o linguriţă de zeamă de lămâie, două linguri de ulei măsline, câteva seminţe de in negru şi un fir de pătrunjel. Aceasta este o salată rafinată, exotică şi senzuală foarte potrivită pentru o declaraţie de dragoste culinară.


Salată de hrişcă cu avocado şi alge 
Se fierbe o cană şi jumătate de hrişcă, se scurge de apă şi se amestecă cu un avocado bine copt tăiatmfelii, două foi de alge mărunţite, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust. Această reţetă este foarte gustoasă şi hrănitoare.

Supă cremă de dovlecei cu avocado 
Se prăjesc la foc mic două cepe verzi în două linguri ulei de măsline pentru trei minute. Se adaugă ghimbir şi usturoi pisat şi se amestecă pentru un minut. Se adaugă o cană de apă, doi dovlecei tăiaţi fin, sare şi piper. Se acoperă, lăsând să fiarbă zece minute până când dovlecelul este foarte moale, apoi se lasă la răcit şi se adaugă un avocado pasat. Se introduce amestecul la blender, iar apoi se încălzeşte uşor, din nou. Se adaugă zeamă de lămâie după gust, o lingură de ardei roşu tăiat cubuleţe şi două cepe verzi tăiate fin.

Supă rece de avocado 
Amestecaţi la blender foarte bine 2 fructe de avocado coapte, 2 căni de apă, 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la un lime sau zeamă de lămâie, un căţel de usturoi pisat, pătrunjel, patru frunze de spanac, de salată şi de sfeclă, dacă aveţi, condimente picante după gust, un praf de sare. Turnaţi supa în castron, decorând cu felii de roşie şi pătrunjel.

Spumă de ciocolată cu avocado 
Se amestecă în blender două fructe de avocado copt cu trei patru linguri cacao, trei linguri miere de albine, un praf de sare, scorţişoară, vanilie. Se toarnă compoziţia în cupe şi se lasă puţin la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu