SUCURI DIN FRUCTE, DIN LEGUME ŞI DIN ALTE PLANTE VERZI
Sucurile naturale din fructe, din legume şi din alte plante verzi,
cultivate sau spontane, au fost folosite încă din antichitate în prevenirea şi
tratarea bolilor. Ele sunt valoroase prin faptul că au în compoziţie o
multitudine de compuşi bio uşor asimilabili, mulţi dintre ei cu virtuţi
tămăduitoare. De asemenea, prin faptul că conţin puţine calorii, majoritatea
sucurilor cu adevărat naturale, nu îngraşă şi pot fi recomandate, totuşi cu
prudenţă, şi în cazul afecţiunilor asociate cu hiperglicemia.
Cum trebuie să fie un suc natural
dietetico-curativ
Cum trebuie să fie un suc natural dietetico-curativ
Pentru ca un suc să fie
dietetic sau curativ, el trebuie să îndeplinească anumite proprietăţi, ca:
- să fie preparat din
organe vegetale sănătoase, nestropite, cel puţin în faza formării acestora,
- să se obţină doar din
vegetale proaspete, intacte, sănătoase,
- să se consume imediat
după obţinere (cu excepţia reţetelor care cer explicit macerarea unor vegetale
în zeama obţinută prin stoarcere).
Trebuie să se ştie că sucurile obţinute prin
presare sunt mai sănătoase decât cele obţinute prin centrifugare, deoarece nu
pierd peroxidazele, enzime antioxidante sau alţi fermenţi, care se distrug prin
rotaţia la mare viteză. În acest sens, lămuritoare sunt încercările industriei
vinului din anii 50-60, când s-a încercat centrifugarea boabelor de struguri în
scopul creşterii randamentului productiv. A rezultat un must din care s-a
format un vin de proastă calitate, constatându-se mari neajunsuri în maturarea
corectă a produsului, tocmai ca o consecinţă a pierderii de enzime.
Doar preparatele obţinute şi consumate după regulile de mai sus, pot fi
considerate a fi sucuri naturale. Sucurile care se păstrează, nu sunt naturale
(chiar dacă materia primă este exclusiv naturală), căci zeama care stă, pe baza
legilor naturii, trebuie să fermenteze sau să se oxideze. Oprirea acestor
procese se poate realiza doar prin mijloace artificiale, care denaturează
produsul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu