vineri, 28 februarie 2014

Pesto din patrunjel si avocado



Doua buchete de patrunjel
Un avocado
jumatate de ceapa
3 catei de usturoi
Zeama de la o jumatate de lamie
o lingura de ulei de masline

sare



Se toaca marunt patrunjelul  .Fiind o cantitate  mai mica eu am pus intr-un mixi , avocado cu zeama de lamie ,usturoiul  , am amestecat bine iar la sfirsit am pus patrunjelul cu ceapa taiata marunt si bineinteles uleiul de masline si putina  sare de Himalaia.
Am amestecat totul si iata ce a iesit.  Un pesto extraordinar de gustos .




   

   


            Pofta buna!.


Leurda sau usturoiul salbatic



      



Daca iubesti ceapa si usturoiul, cu siguranta vei indragi si aroma leurdei, care seamana cu usturoiul sau arpagicul, insa este mult mai subtila.
Ea poate inlocui cu succes chiar si spanacul.
In bucataria internationala se foloseste destul de rar la omlete, salate, sosuri, asezonarea supelor si tocanitelor. Primavara, taranii francezi folosesc leurda la aromatizarea branzeturilor, untului si supelor. Fripturile se ung de obicei cu unt amestecat cu leurda, pentru o aroma subtila, proaspata. 
Planta se foloseste in stare proaspata, nu se fierbe sau prajeste, deoarece isi pierde aproape complet aroma. 
In Germania se folosesc si florile de leurda, mici si albe, pentru decorarea salatelor. 
Leurda se poate adauga la majoritatea
 mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.

Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.
Leurda este planta salbatica, care nu s-a supus cultivarii. Cu toate acestea, proprietatile ei rafinate nu le-au scapat gurmanzilor si pasionatilor de bucatarie. Exista cateva moduri consacrate de a gati leurda.
Se poate pastra si congelata sau combinata in sosuri de tip pesto, alaturi de ulei de masline, seminte de pin, parmesan si alte verdeturi.
Leurda este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda suprafata solului inca din luna martie sau aprilie. Se intalneste in toata Europa de Est, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de foioase, cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate. In muntii Carpati, leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde in numeroase one ale tarii noastre.