Daca iubesti ceapa si
usturoiul, cu siguranta vei indragi si aroma leurdei, care seamana cu usturoiul
sau arpagicul, insa este mult mai subtila.
Ea poate inlocui cu succes chiar si spanacul.
In bucataria internationala se foloseste destul de rar la omlete, salate, sosuri, asezonarea supelor si tocanitelor. Primavara, taranii francezi folosesc leurda la aromatizarea branzeturilor, untului si supelor. Fripturile se ung de obicei cu unt amestecat cu leurda, pentru o aroma subtila, proaspata.
Planta se foloseste in stare proaspata, nu se fierbe sau prajeste, deoarece isi pierde aproape complet aroma.
In Germania se folosesc si florile de leurda, mici si albe, pentru decorarea salatelor.
Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.
Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.
Leurda este planta salbatica, care nu s-a supus cultivarii. Cu toate acestea, proprietatile ei rafinate nu le-au scapat gurmanzilor si pasionatilor de bucatarie. Exista cateva moduri consacrate de a gati leurda.
Ea poate inlocui cu succes chiar si spanacul.
In bucataria internationala se foloseste destul de rar la omlete, salate, sosuri, asezonarea supelor si tocanitelor. Primavara, taranii francezi folosesc leurda la aromatizarea branzeturilor, untului si supelor. Fripturile se ung de obicei cu unt amestecat cu leurda, pentru o aroma subtila, proaspata.
Planta se foloseste in stare proaspata, nu se fierbe sau prajeste, deoarece isi pierde aproape complet aroma.
In Germania se folosesc si florile de leurda, mici si albe, pentru decorarea salatelor.
Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.
Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila.
Leurda este planta salbatica, care nu s-a supus cultivarii. Cu toate acestea, proprietatile ei rafinate nu le-au scapat gurmanzilor si pasionatilor de bucatarie. Exista cateva moduri consacrate de a gati leurda.
Se poate pastra si congelata sau combinata in sosuri de tip pesto, alaturi de ulei de masline, seminte de pin, parmesan si alte
verdeturi.
Leurda este unul dintre primii
vestitori ai primaverii, care inunda suprafata solului inca din luna martie sau
aprilie. Se intalneste in toata Europa de Est, prin flora spontana din zonele
de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de
foioase, cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate. In muntii Carpati,
leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in
Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute
palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde in numeroase one
ale tarii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu